17
Feb

Descopera ce trebuie sa stii despre prezenta pe Internet

Internetul este un mediu proprice dezvoltarii si promovarii afacerilor. Din ce in ce mai multe firme isi creeaza o prezenta online pentru ca, din ce in ce mai multi oameni de toate varstele folosesc Internetul pentru a gasi informatiile de care au nevoie. Auzim zilnic ca cineva a vandut un site pentru o suma incredibila de bani, 100.000 sau chiar 1.000.000 EUR. Ce ne deosebeste de acesti oameni? In primul rand, ei au inteles ca prezentul si viitorul inseamna folosirea Internetului si au dezvoltat afacerea pe care o conduc in mediul online. Ce avem nevoie sa ajungem ca ei? In primul rand vointa.

M-am hotarat sa scriu acest articol pentru cei care doresc sa inceapa o afacere online, dar nu stiu de unde sa inceapa. Este un articol introductiv care isi propune sa explice necesitatile unei prezente web: site-ul web, hosting, domeniul, promovare. Ce inseamna acesti termeni? Cum trebuie sa ii folosesc?

a) Site-ul web este proiectul propriu-zis, format din 2 parti tehnice:

* Design – se refera la partea grafica, la modul in care sunt organizate elementele (logo, meniu, text).

o Sigla (logo) trebuie sa apara intotdeauna in partea stanga-sus pentru ca aceea este prima parte la care se uita un vizitator cand incarca un site. Sigla reprezinta imaginea grafica a proiectului, a afacerii. Asezarea ei in partea stanga-sus faciliteaza retinerea si crearea brand-ului. O sigla se caracterizeaza prin: simplitate, claritate (trebuie folosite fonduri lizibile), nu trebuie sa contina mai mult de 3 culori, nu trebuie sa contina imagini. O sigla poate contine un meme, un desen asociat cu brand-ul (ex: omul de cauciuc pentru marca Malboro).

o Meniul – grupajul de pagini principale din site. Intr-un site pot exista mai multe meniuri. Ele pot fi asezate sus, in stanga sau in dreapta. Intr-un site de prezentare este suficient un singur meniu, asezat de obicei in partea superioara.

o Footer – partea inferioara a site-ului. Trebuie sa contina o nota cu drepturile de autor asupra site-ului: “© Copyright Firma Anul” (ex: © www.georgeolah.com 2009) . Poate contine de asemenea linkuri spre: Termeni si conditii, Sitemap, Bookmark, Contact, Publicitate, etc.

* Functionalitatea – reprezinta partea de programare a site-ului. Cele mai folosite limbaje de scriere si programare sunt: HTML, CSS (partea de implementare a design-ului), PHP, MySQL (partea de programare), JavaScript, Ajax (combinatie intre cele 2 – implementarea design-ului + cod, functionalitate, programare). Din punct de vedere al functionalitatii, un site poate fi static sau dinamic (se modifica permanent prin date generate din cod, populate din baze de date sau fisiere de informatii).

Un site poate avea orice forma si orice functionalitate, dar exista cateva pachete standard pe care majoritatea firmelor de web design le ofera:

a) Site-ul de prezentare este o carte de vizita online. Il puteti folosi pentru a va prezenta firma, afacerea, proiectele realizate, serviciile, ofertele, o galerie foto si un formular de contact. Este cel mai simplu mod de a intra in legatura cu potentialii clienti.

b) Content Management System (CMS) este un site cu administrare care va permite sa creati oricate pagini doriti dintr-un panou de administrare. Ca si complexitate se poate extinde de la un site de prezentare pana la un portal complex.

c) Catalog de produse –se poate folosi pentru prezentarea afacerii insotita de un catalog de prezentare al produselor, organizate pe categorii, subcategorii etc. De obicei este fundamentat pe un CMS.

d) Magazin online (e-commerce) – este un proiect complex care are toate functionalitatile unui magazin clasic. Trebuie sa se caracterizeze prin: simplitate, accesibilitate. Recomandam ca modul de comanda sa fie cat mai simplu. Propunem ca acesta sa fie facut in 3 pasi:

1) Alegerea produselor si cantitatilor

2) Completarea datelor personale si de livrare

3) Finalizarea comenzii

b) Hosting

Pentru ca site-ul sa fie accesibil 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana acesta trebuie tinut pe un server. Exista firme specializate in web hosting care va pot oferi solutia ideala pentru afacerea dumneavoastra. De asemenea, unele firme de webdesign ofera si hosting. Cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont in alegerea serverului:

- Daca aveti un site in PHP trebuie sa aveti modulul PHP instalat pe server

- Bandwith – limita de trafic pe care o puteti atinge pana cand site-ul devine inactiv. Traficul se calculeaza prin numarul de vizitatori pe site * nr de pagini vizitate * marimea paginii

- Space – spatiul pe server este important. Pentru un site de prezentare nu aveti nevoie de un spatiu mare. In schimb pentru portaluri veti avea. De exemplu, pe langa site-ul propriu-zis, intr-un portal de anunturi o parte din spatiu va fi ocupata de imaginile anunturilor si de baza de date.

- Adrese de e-mail – numarul de adrese de e-mail care pot fi create cu numele domeniului(lor) asociat(e) contului dvs de hosting (de ex daca aveti domeniul www.domeniu.ro puteti crea adrese ca office@domeniu.ro)

c) Domeniu

- Orice server este recunoscut printr-un ip unic, de genul 127.0.0.1 . Pentru ca ar fi imposibil pentru oameni sa retina numere de aceasta forma pentru fiecare site s-a convenit ca fiecarui site sa ii fie asociat un nume, un sir de caractere alfa-numerice. Un domeniu este format din 3 parti: subdomeniu.domeniu.tld . Un domeniu poate avea oricate subdomenii. Numarul acestora este limitat de pachetul de hosting. Dumneavoastra trebuie sa cumparati domeniul, apoi puteti crea subdomeniile. Tld-ul reprezinta terminatia site-ului. Exista cateva combinatii dintre care puteti alege. Pentru o afacere nationala va recomandam ca tld .ro , iar in cazul in care va propuneti sa va extindeti la nivel international puteti alege unul din tld-urile: .com, .net, .org, .info. Cel mai recomandat este .com.
Dupa finalizarea site-ului incepe procesul de promovare sau marketing. Marketing-ul online poate fi facut in numeroase moduri: social marketing, e-mail marketing, SEO, campanii de bannere etc. Marketing-ul online este un proces foarte complex si il vom trata intr-un articol viitor.

Cum gasesc o firma de webdesign?
Exista numeroase metode pe care le puteti folosi pentru a gasi o firma care sa se ocupe de site-ul dvs. Noi va recomandam cataloagele de firme (atat cele tiparite, dar mai ales cele online) si cautarea pe Google. Puteti folosi termeni precum “web design“, “realizare site-uri web“, “web design oras” (unde in loc de oras scrieti orasul dvs), “freelance web design” . Puteti alege atat firme specializate cat si freelanceri. Diferenta dintre cele 2 este de cele mai multe ori pretul. Freelancerii, oamenii specializati in web design sau development, lucreaza in general mai ieftin.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre acest subiect sau doriti realizarea unui site si promovarea lui puteti sa ne vizitati pe www.georgeolah.com si sa ne contactati. Va oferim servicii profesionale de : web design, SEO, marketing online, administrare site, facelift, web hosting.

Popularity: 15% [?]

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Welcome to my website!
My name is George Olah and I am an entrepreneur and web developer. My favorite web domains are web development, online gaming, gamification and social shopping. If you need any work done in these fields please contact me!
Signup for the Newsletter

Twitter Updates
© Copyright 2010-2019 George Olah. All rights reserved. Proudly powered by WordPress.